Update 50 Jaar Project

πŸ‘‘Update 50 Jaar Project:πŸ‘‘

Ondertussen zijn er al wat mensen 50 geworden, het project wordt steeds groter, meer mensen, verhalen en foto’s. De portretten worden steeds sterker en eigen. πŸ‘

Naarmate het project vordert, merk ik ook steeds meer dat ik ouder aan het worden ben, grijze haren zijn er al te vinden en de wallen onder mijn ogen gaan steeds meer hangen of worden groter, enfin, tis maar net hoe je het wilt en gaat benoemen.πŸ€ͺ😟

Wat een groot project, met ups en downs en van schade & schande word ik wijzer, zeg maar. πŸ˜• Mensen vallen af en er komen weer mensen bij. Ik merk wel dat ik zelf meer voor MIJN project ga staan, het is MIJN project en als je, je er niet in kunt vinden, jammer dan!

Ik was eerst heel erg bezig om mensen te pleasen in de hoop dat ze mee zouden doen of hun tegemoet komen in hun verwachtingen/eisen maar door MIJN werk steeds meer te gaan waarderen en al wetende waar ik sta, als fotografe, ga ik steeds meer op mijn strepen staan. πŸ‘ŠπŸ‘

Ik weet wat mijn rechten en plichten zijn zoals o.a. het publicatie-/auteursrecht, net zo goed dat ik weet wat de rechten en plichten zijn van het model.

Het afdwingen van het verkrijgen van foto’s, het maken van een verjaardagskaart van de foto (niet goed gecommuniceerd), foto’s zijn niet goed gelukt en men staat niet open voor een nieuwe shoot en/of men wilt geen contract ondertekeningen voor een foto van jezelf omdat je graag een creatieve geest wilt helpen met haar/zijn project……..

Ja, dat zijn dingen waar ik van leer, ik leer zakelijker te worden! Natuurlijk raakt mij het een en ander, waardoor ik net iets te veel zeg/niet helder nadenk en meteen ga mailen en/of ik ben uit het veld geslagen omtrent reacties/mails van deelnemers…… πŸ˜ŸπŸ˜• 

Mensen beseffen niet hoe veel werk er in zit om een goede foto te maken. Het is niet klik en klaar, daarnaast heb je, je tijd om de foto te bewerken, ik heb mijn apparatuur niet ‘zomaar’ gekregen (was het maar zoo πŸ˜), ik maak reiskosten zonder een vergoeding te vragen, enzz. enzzzz.

Alles berust natuurlijk op goede communicatie en een duidelijke lijn tussen formeel & informeel zijn. Daarbij is een quitclaim uiterst noodzakelijk, zeker om gezeik achteraf te voorkomen.πŸ€”πŸ€­

Aangezien ik leer tijdens het doen, kan de quitclaim mosterd na de maaltijd zijn voor de ‘gefotografeerde’ deelnemers maar voor de deelnemers die nog gefotografeerd moeten worden krijgen nu voortaan een quitclaim overhandigt. πŸ€—πŸ˜Š


#annemarievriends #50jaarproject

Using Format