Bio

Annemarie Vriends (Maarheeze, 1969), fotografe achter de merknaam AVRIEVISION.

'Creativiteit speelt als een rode draad door mijn leven.'

Ik was vroeger al bezig met fotografie, mede door mijn vader omdat hij voor zijn werk foto's moest maken voor het vak biologie. Ik ben meer gaan fotograferen tijdens het ziekte-/sterfproces van mijn moeder, 2005-2006, op de automatische stand. Het was een uitlaatklep en om het verhaal, de momenten met mijn moeder en het gezin vast te leggen, voor eeuwig. In die tijd ben ik ook gaan dichten in combinatie met mijn foto's, om het naderende verlies draaglijk(er) te maken. 

Ik ben een persoon die denkt in beelden, om dit te realiseren is fotografie, voor mij, een uitstekend middel om te visualiseren. 

Mijzelf

Ik heb meer dan 20 jaar in de zorg gewerkt als groepsleidster. De meeste jaren ben ik werkzaam geweest in de gehandicaptenzorg. Na veel veranderingen in mijn leven heb ik besloten om het roer om te gooien en ben ik in 2018 met de Fotovakschool begonnen. 

Vanaf januari 2020 kan en mag ik mezelf vakfotograaf noemen, gespecialiseerd in portret-/documentairefotografie. 

Foto: Ireen Kerkman


“I LOVE TO CAPTURE PEOPLE IN THEIR NATURAL STATE. THOSE ARE THE MOMENTS THAT I FEEL ARE MOST IMPORTANT.”

Artist Statement

Ik ben een mensenfotograaf, ik kan goed luisteren, observeren en door mijn levenservaringen kan ik mezelf goed inleven om een verhaal op de juiste manier in beeld te brengen. 

Ik ervaar het contact daarin, als iets bijzonders en op de een of andere manier weet ik daarin de mens te binden en te verbinden. Ik noem mezelf, naast de betaalde opdrachten,  dan ook maker van o.a. autonome projecten over sociaal maatschappelijke thema's. 

Daarin heb ik een zwak voor de kwetsbare mens in de samenleving, los van alle vooroordelen en stigma's. Ik ben stigma doorbrekend, en daarin komt mijn fotografie tot zijn recht.

'Fotografie is stem voor de kwetsbare mens.'


ALS EEN 'FLY ON THE WALL', LEG IK MOMENTEN VAST DIE SAMEN EEN COMPLEET VERHAAL VERTELLEN. PUUR EN EERLIJK. HET ALLEDAAGSE LEVEN MAAK IK , VOOR JOU, JUIST ALLEMAAL BIJZONDER.

Representatie

Ik, als fotografe
Als fotografe laat ik mij inspireren door de omgeving met daarin mijn eigen visie, ervaringen en gevoel.  Ik fotografeer recht uit het leven zoals het op dat moment is en maak het liefst gebruik van bestaand licht zodat ik de schoonheid, de rauwheid en kracht van het moment vast kan leggen. 

Mijn voorliefde gaat uit naar het fotograferen van mensen, in zijn/haar facetten en uniekheid. Om dit tot uiting te brengen, gebruik ik het liefst zwart-wit fotografie met vooral een rauwe rand en bewerking. Natuurlijk hangt dit af van de situatie, het doel, de opdrachtgever en het soort portret.  


Inspirationpeople

Pap & Mam Vriends, Leony Vriends, Merel Schurgers, Veerle Schurgers, Joya Verhoeven, Dylan Verhoeven, Tonny Vriends, Izo van Thiel, Pap & Mam van Thiel, Peter Kluskens, Jacqueline Vos, Jet Vos-Steijvers, Astrid Cuijpers, Margareth de Wert, Rachel Houben, Ireen Kerkman, Margot Lubbers, Manon Schoonhoven, Yvonne  Jongen, Geertjan Kuper, Harold Tijs, Gerrit de Groot, Linda van der Koijk, Carla Esselman, Jan le Pair, Ron Vogels, Odette Blewanus, Saskia van der Wiel, Lynn Kokluk, Noa Kokluk, Joris Merkelbach, Joop Luimes, Marie-José Brandsen-van der Cammen, Frans Hoek, Lisa Huisman, Diana Bokje, Colette Lukassen, Mariëtte Aernoudts, Gery ten Broek, Robin de Puy, Carla Kogelman, Marvel Harris, Linelle Deunk, Werner Rauwerdink, Gert Willem Haasnoot (Vereeuwigd), Susan Leurs, Willem Wernsen, Mirjam Appelhof, Man Ray, Gerard Wessel, Erwin Olaf, Govert de Roos, Bernice Abbott, Vivian Maier, Robert Frank, Stephan vanFleteren, Henny Drijfhout, Hellen van Meene, Carla Esselman, Henny Drijfhout, Rens van Ginneken, Yvonne Peijs


DuPho. I'm a Dutch Professional Photographer

Using Format