Bio

Annemarie Vriends (Maarheeze, 1969), fotografe achter de merknaam AVRIEVISION.

Creativiteit speelt als een rode draad door mijn leven.

Tijdens het ziekte-/sterfproces van mijn moeder, 2005-2006, ben ik veel gaan fotograferen op de automatische stand. (Diezzo ) Een uitlaatklep en tevens de momenten met mijn moeder en het gezin vast te leggen, voor altijd. Naast de fotografie ben ik toentertijd gaan dichten in combi met mijn foto's. Ik zat in een soort roes, om het naderende verlies draaglijk te maken. 

Mijzelf

Ik heb meer dan 20 jaar in de zorg gewerkt als zorghulp, mantelverzorgster, woonbegeleidster, verzorgende en PGB-ster.

De meeste jaren ben ik werkzaam geweest in de Gehandicaptenzorg.

Na veel veranderingen en ziekten in mijn leven heb ik besloten dat het tijd was om voor mijzelf te gaan zorgen en ben ik gestopt met werken in de zorg.

In die tijd ben ik mezelf gaan ontwikkelingen op een manier die nog beter bij mij past en waar ik gelukkig van word en dat is fotografie op freelance basis, voornamelijk gericht op portret-/documentairefotografie. 

Foto: Ireen Kerkman


'The Girl Next Door'

Artist Statement

Ik heb tijdens de opleiding mogen proeven aan documentaire fotografie en ik merk dat, dat toch wel mijn ding is. De kwetsbare mens op de voorgrond plaatsen, los van alle vooroordelen en stigma's.

Ik ervaar het contact daarin, als iets bijzonders en op de een of andere manier weet ik daarin de mens te binden en te verbinden. Ik noem mezelf dan ook maker van o.a. autonome projecten over sociaal maatschappelijke thema's.

Ik ben kwetsbaarder geworden gedurende de jaren, dat komt omdat ik ben gaan reageren vanuit mijn gevoel. Ik ben puur, een mensenmens en oprecht. Mensen weten wat ze aan mij hebben met een enorme dosis gezonde humor. Mijn humor houdt mij op de been en zorgt dat ik kan relativeren, ik ben gemoedelijk, informeel en ik ben 'The Girl Next Door'. Soms wordt er meer gepraat als gefotografeerd, dat neem ik dan voor lief, de mens staat voor mij centraal.


“I Didn’t Decide To Be A Photographer: I Just Happened To Fall Into It.” – Berenice Abbott

Representatie

Ik, als fotografe

Als fotografe laat ik mij inspireren door de omgeving met daarin mijn eigen visie, ervaringen en gevoel. 

Ik fotografeer recht uit het leven zoals het op dat moment is en maak het liefst gebruik van bestaand licht zodat ik de schoonheid, de rauwheid en kracht van het moment vast kan leggen. 

Mijn werk bestaat uit Fine-Art, Zwart/Wit, Portretten, Documentaires, Series, Conceptueel, In Opdracht en mijn zelfexpressie 'Exprezziev'. 

Mijn voorliefde gaat uit naar het fotograferen van mensen, in zijn/haar facetten en uniekheid. Om dit tot uiting te brengen, gebruik ik het liefst zwart-wit fotografie met vooral een rauwe rand en bewerking.


Inspirationpeople

Pap & Mam Vriends, Leony Vriends, Merel Schurgers, Veerle Schurgers, Joya Verhoeven, Dylan Verhoeven, Tonny Vriends, Izo van Thiel, Pap & Mam van Thiel, Peter Kluskens, Jacqueline Vos, Jet Vos-Steijvers, Astrid Cuijpers, Margareth de Wert, Rachel Houben, Ireen Kerkman, Margot Lubbers, Manon Schoonhoven, Yvonne  Jongen, Geertjan Kuper, Harold Tijs, Gerrit de Groot, Linda van der Koijk, Carla Esselman, Jan le Pair, Ron Vogels, Odette Blewanus, Saskia van der Wiel, Lynn Kokluk, Noa Kokluk, Joris Merkelbach, Joop Luimes, Marie-José Brandsen-van der Cammen, Frans Hoek, Lisa Huisman, Diana Bokje, Colette Lukassen, Mariëtte Aernoudts, Gery ten Broek, Robin de Puy, Carla Kogelman, Marvel Harris, Linelle Deunk, Werner Rauwerdink, Gert Willem Haasnoot (Vereeuwigd), Susan Leurs, Willem Wernsen, Mirjam Appelhof, Man Ray, Gerard Wessel, Erwin Olaf, Govert de Roos, Bernice Abbott, Vivian Maier, Robert Frank, Stephan vanFleteren, Henny Drijfhout, Hellen van Meene, Carla Esselman, Henny Drijfhout


DuPho. I'm a Dutch Professional Photographer

Using Format